Ένας δικτυακός χώρος αναζήτησης

για τη ζωή, τη γέννηση, τη φύση και την υγεία

Welcome in the demo
Another demo

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΗΘΩΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (EDN)

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

 [Το παρακάτω κείμενο, γραμμένο από τη Μαρία Ανδρεουλάκη, δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο ηλεκτρονικό περιοδικό του EDN τον Οκτώβριο του 2014]

EDN meeting August 2014 in Portugal

Η συνάντηση

Μέλη του EDN συγκεντρώθηκαν στην πόλη Φάρο της Πορτογαλίας τον Αύγουστο του 2014 για το ετήσιο συνέδριο του EDN. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον οργανισμό «Doulas De Portugal». Μέσα σε δυόμιση μέρες βιώσαμε έναν συνδυασμό συζητήσεων και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών από βοηθούς μητρότητας, σύνδεσης και ενημέρωσης για θέματα που απασχολούν τις β.μ. στην κάθε χώρα, όπως και την αλληλοϋποστήριξη για θεραπεία μέσα από τελετουργίες, δουλειά με το σώμα και τραγούδι. Η συνάντησή μας εμπλουτίστηκε από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του χώρου που επέλεξαν οι διοργανώτριες (Monte Mariposa), και το σπιτικό και φροντισμένο φαγητό που μαγείρευαν κάθε μέρα οι οικοδεσπότες μας. Η ανεκτίμητη, ευαίσθητη και διακριτική βοήθεια από τους υπέροχους συντρόφους που φρόντιζαν τα παιδιά των β.μ. έκανε τη συνάντησή μας ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Συμμετέχουσες

Η συνάντηση ξεκίνησε με συστάσεις: ήμασταν 15 β.μ. με καταγωγή από πολλές χώρες του κόσμου: Γερμανία, Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ολλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισραήλ, Βραζιλία, Ελβετία, Αγγλία, ΗΠΑ και 7 β.μ. από την Πορτογαλία. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 24 μέχρι 69 και η εμπειρία στη δουλειά της β.μ. από 1 μέχρι 43 χρόνια. Μεταξύ μας ήταν β.μ. που δεν είχαν παιδιά, β.μ. που είχαν από ένα μέχρι εφτά παιδιά, και γιαγιάδες. Μέλη από τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα ότι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν και μας ευχήθηκαν καλή συνάντηση.

Ο βασικός λόγος που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν β.μ. από κάποιες χώρες αλλά και από την Πορτογαλία ήταν οικονομικός. Άλλοι λόγοι συζητήθηκαν από τις εκπροσώπους χωρών.

Η συνάντηση καταγράφηκε και βιντεοσκοπήθηκε από μια Πορτογαλέζα ανθρωπολόγο που διεξάγει έρευνα και ετοιμάζει μια ταινία με θέμα τη βοηθό μητρότητας. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη της θα μας στείλει τα αποτελέσματα και οποιοδήποτε ενδιαφέρον υλικό για χρήση του από το EDN.

Κάποια ενδιαφέροντα σημεία της συνάντησης

Η κατάσταση με τις βοηθούς μητρότητας στις χώρες-μέλη

Κάθε χρόνο η διοργανώτρια χώρα και μία ακόμη παρουσιάζουν με λεπτομέρεια την κατάσταση στη χώρα τους σχετικά με την περιγεννητική φροντίδα και τις β.μ. Φέτος παρουσίασαν η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Στην Πορτογαλία οι τοκετοί στο σπίτι ήταν συνηθισμένοι μέχρι και τη δεκαετία του ’60, και διεξάγονταν από ‘curiosas’ (μαμμές, ‘οι περίεργες γυναίκες’, όρος με διττή σημασία, και εκείνες που είχαν περιέργεια για τη φυσιολογία του τοκετού και εκείνες που φαίνονταν περίεργες στους άλλους). Η χώρα είχε δικτατορία για 50 χρόνια που έπεσε το 1974. Εκείνη την εποχή ο τοκετός μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία και ιατρικοποιήθηκε. Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές μη απαραίτητες καισαρικές και οι γιατροί δεν υποστηρίζουν τις επιθυμίες των γυναικών και τις επιλογές στον τοκετό. Ο τοκετός στο σπίτι έχει χαμηλό ποσοστό (0.5%), και από αυτό το ποσοστό αρκετοί δεν είναι σχεδιασμένοι τοκετοί στο σπίτι αλλά τοκετοί που γίνονται εκτός νοσοκομείου κατά λάθος (αρκετοί τοκετοί διεξάγονται από πυροσβέστες), λόγω λουκέτου σε μαιευτικές κλινικές και μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των σπιτιών των γυναικών και των πλησιέστερων κλινικών. Ο τοκετός στο σπίτι δεν είναι παράνομος ούτε νόμιμος (υπάρχει κενό στη νομοθεσία της χώρας) και πληρώνεται ιδιωτικά. Κάποιες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ επαγγελματιών του τοκετού είχαν ως αποτέλεσμα την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε μία μαία για 2 χρόνια. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις θανάτων νεογέννητων στη διάρκεια ή μετά από τοκετούς στο σπίτι και αυτό έχει δημιουργήσει επιπλέον ενστάσεις για την ασφάλειά του.

Οι βοηθοί μητρότητας δεν είναι εύκολα αποδεκτές σε νοσοκομεία. Μια β.μ. διώκεται νομικά για ανθρωποκτονία επειδή παρευρέθηκε σε τοκετό στο σπίτι γυναίκας της οποίας το μωρό πέθανε μερικές μέρες μετά τη γέννηση. Έχει συμβουλευθεί δικηγόρους ειδικευμένους στα ανθρώπινα δικαιώματα στον τοκετό και περιμένει να εξεταστεί η υπόθεσή της (πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τον θάνατο του βρέφους). Έχει κοντινές σχέσεις με τους γονείς του μωρού αλλά ο παππούς του μωρού (ο οποίος κίνησε και τις νομικές διαδικασίες) κινήθηκε εναντίον της και της μαίας που παρακολουθούσε τη γυναίκα. Οι β.μ. είναι εκείνες που εκτίθενται στα ΜΜΕ όταν κάτι πάει στραβά σε θέματα περιγεννητικής ασφάλειας.

Στην Ελλάδα ο τοκετός είναι ιατρικοποιημένος σε μεγάλο βαθμό – το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που γεννούν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί κάποιου είδους σοβαρή ιατρική παρέμβαση (καισαρική τομή, περινεοτομή, πρόκληση τοκετού, αποχωρισμό από το μωρό τους αμέσως μετά τον τοκετό, και/ή σωματική και συναισθηματική κακοποίηση). Όπως σε πολλές άλλες κουλτούρες, ο τοκετός στο σπίτι με παραδοσιακές πρακτικές μαμμές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο πριν λίγες δεκαετίες. Τα ποσοστά θηλασμού έχουν υπάρξει πολύ χαμηλά αλλά έχουν ανοδική πορεία, χάριν στην υποστήριξη ομάδων από μητέρες, από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας, τον IBFAN Ελλάδας, και καινούργιες ομάδες υποστήριξης της μητρότητας και του θηλασμού που λειτουργούν τοπικά και ως επί το πλείστον διαδικτυακά, την πιστοποίηση δύο νοσοκομείων φιλικών προς τα βρέφη στην Αθήνα, και ενδιαφέρον από επαγγελματίες υγείας να γίνουν επαγγελματίες σύμβουλοι γαλουχίας IBCLC.

Ο τοκετός στο σπίτι έχει πολύ χαμηλά ποσοστά και είναι δυνατόν να γίνει κυρίως στις δύο μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Θεσ/κη). Γυναίκες που ζουν μακριά από αυτές τις πόλεις και επιθυμούν έναν τοκετό με σεβασμό συνήθως πρέπει είτε να μετακομίσουν για τον τοκετό ή να συμβιβαστούν με τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους. Υπάρχει ορατό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα στον τοκετό και οι γυναίκες δραστηριοποιούνται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Υπάρχουν περίπου 30 βοηθοί μητρότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 9 πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Οι περισσότερες ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα και δεν είναι ακόμα πιστοποιημένες από κάποιον φορέα. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί πέντε εκπαιδεύσεις βοηθών μητρότητας στην Ελλάδα: η πρώτη ήταν για β.μ. λοχείας το 2007, οργανωμένη κυρίως από μαίες, δύο εκπαιδεύσεις έγιναν με εισηγήτριες από το εξωτερικό και δύο από τον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας. Υπάρχει αυξανόμενο σταθερό ενδιαφέρον για το κάλεσμα της βοηθού μητρότητας από γυναίκες από όλη τη χώρα. Οι β.μ. δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία (συνήθως τους απαγορεύεται η είσοδος). Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και όπως φαίνεται τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά, χάριν στην επιμονή γυναικών και βοηθών μητρότητας και την ανεκτίμητη βοήθεια κάποιων μαιών και γιατρών. Υπάρχει μια γενική αρνητική στάση και κάποιες περιπτώσεις απειλών από μαίες προς βοηθούς μητρότητας, κυρίως λόγω ελλιπούς πληροφόρησης για τον ρόλο των τελευταίων. Οι β.μ. εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως μέρος της ομάδας περιγεννητικής φροντίδας πέρσι σε μεγάλο πανελλήνιο συνέδριο για τον θηλασμό. Φέτος εγκρίθηκε παρουσίαση για τον ρόλο της β.μ. στην υποστήριξη της θηλάζουσας στο ίδιο συνέδριο.

Οι βοηθοί μητρότητας που ζουν στην Ελλάδα ζητάν τη στήριξή σας και την εμπειρία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις όσο προσπαθούμε να εντάξουμε τον ρόλο μας στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας.

Δεν υπήρξε χρόνος για να παρουσιάσουν όλοι οι εκπρόσωποι την κατάσταση με τις β.μ. στη χώρα τους, εκτός από σύντομες συζητήσεις, π.χ.

-       στο Μόναχο υπάρχει μικρό ενδιαφέρον από γυναίκες να γίνουν β.μ., κυρίως λόγω κάποιων από τις προϋποθέσεις για την εκπαίδευση (όριο ηλικίας, υποχρεωτικό να είναι η υποψήφια μητέρα).

-       σε πολλές χώρες οι β.μ. έχουν διαμάχες μεταξύ τους.

-          στην Αγγλία υπάρχει ένα πρόγραμμα εθελοντριών β.μ. που εργάζονται με φυλακισμένες μητέρες και ένα άλλο εθελοντικό πρόγραμμα που λειτουργεί αποκλειστικά στην κλειστή κοινότητα των Ορθόδοξων Εβραίων, όπως επίσης και η νεοσυσταθείσα ομάδα «Φεμινίστριες Βοηθοί Μητρότητας» (https://www.youtube.com/watch?v=rTJKS3zNN9Y).

-       μια Ισραηλινή β.μ. που ζει στο Βερολίνο συνεργάζεται πολύ με Ισραηλινές οικογένειες που ζουν στο Βερολίνο.

-       στην Ισπανία υπάρχουν 20 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα β.μ., το ένα από τα οποία διαρκεί τρία χρόνια και διαφημίζεται ως πρόγραμμα για β.μ. και πρακτικές μαμμές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένταση μεταξύ των β.μ. σχετικά με το εύρος πρακτικής τους. Μια από τις Ισπανίδες εκπροσώπους με καταγωγή από την Αργεντινή ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο νεοσυσταθέν παγκόσμιο δίκτυο βοηθών μητρότητας World Doula Network, που αποτελείται από β.μ. της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η λέξη «Doula»

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδας Μαρία Ανδρεουλάκη έκανε μια παρουσίαση για τις ρίζες της λέξης «doula», παρέθεσε πηγές από ιστορικούς και γλωσσολογικούς χώρους σχετικά με τη χρήση της λέξης στην αρχαία Ελλάδα και εξήγησε την παρούσα κατάσταση με τις β.μ. και τον όρο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα (βοηθός μητρότητας).

Περιγεννητική απώλεια

Μια β.μ. και ψυχοθεραπεύτρια από τη Βραζιλία που σπουδάζει στην Πορτογαλία, η Μπέλα Τζόζι (Bela Josie), έκανε παρουσίαση πάνω στο θέμα της περιγεννητικής απώλειας. Ξεκινώντας από τη δική της εμπειρία ως β.μ. σε μια πελάτισσα, προχώρησε στη συζήτηση των τυπικών καταστάσεων περιγεννητικής απώλειας: αποβολή, μωρό που γεννήθηκε νεκρό, νεογνικός θάνατος, πρόωρος θάνατος πριν τη γέννηση, γενετικά ανωμαλίες. (Έγινε μια σύντομη συζήτηση για το αν η επιλεγόμενη διακοπή κύησης συμπεριλαμβάνεται στην περιγεννητική απώλεια: στην περίπτωση αυτή η Ισπανική γλώσσα δεν περιέχει όρο που διαχωρίζει την αυθόρμητη διακοπή κύησης (αποβολή) από την επιλεκτική (άμβλωση). Σημειωτέον πως η άμβλωση είναι παράνομη στη Βραζιλία).

Κατόπιν περιέγραψε στις φάσεις του πένθους ως γενικές κατευθύνσεις για να αναγνωρίζουμε στους γονείς που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση και έτσι να τους υποστηρίζουμε καλύτερα. Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυστηροί κανόνες σχετικά με χρονοδιαγράμματα ή τη σειρά εμφάνισης των φάσεων αυτών. Συζήτησε επίσης επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους να διευκολύνουμε τη διαδικασία του πένθους, όπως την αφή, αναμνηστικά αντικείμενα, ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων, επαφή και τελετουργικά για το βρέφος που πέθανε.

Πρώτη επαφή, ασφαλής δεσμός

Η Ολλανδέζα εκπρόσωπος Ανίκ Ρίτμπεργκεν (Annieck Rietbergen), έμπειρη β.μ., μητέρα και γιαγιά, έκανε παρουσίαση πάνω στο θέμα του ασφαλούς δεσμού, δίνοντας ιδέες για μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην πρώτη επαφή μεταξύ μητέρας, πατέρα και μωρού, τόσο σε φυσιολογικούς τοκετούς όσο και σε τραυματικούς ή τοκετούς όπου παρουσιάζονται επιπλοκές.

Βοηθοί μητρότητας λοχείας στην Αγγλία

Η Αγγλίδα εκπρόσωπος Μπρίτζετ Μπέικερ (Bridget Baker), μια βοηθός μητρότητας με δεκαετίες εμπειρίας, όπως επίσης και μητέρα και γιαγιά, έκανε μια παρουσίαση που αρχικά σχεδιάστηκε για μαίες ώστε να περιγραφεί ο ρόλος της βοηθού μητρότητας στη λοχεία. Έδωσε παραδείγματα από την εμπειρία της με συνεργασία της με γυναίκες σε φυλακές και καταυλισμούς μεταναστριών και γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Τόνισε τη διαφορά μεταξύ της υποστηρικτικής φροντίδας προς τη μητέρα και της αποπνικτικής φροντίδας προς τη μητέρα (χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο στα αγγλικά: ‘mothering’ και ‘smothering’), λόγω της τάσης που παρατηρείται από κάποιες β.μ. (η κατάσταση του ‘υπάρχω’ έναντι του ‘κάνω’). Τόνισε επίσης τις ιδιαιτερότητες του Αγγλικού συστήματος όπου ο πατέρας παίρνει 2 εβδομάδες άδεια αμέσως μετά τον τοκετό και οι γυναίκες συνήθως προσλαμβάνουν β.μ. μετά από αυτή την περίοδο όταν έχουν ήδη παρουσιαστεί και ενταθεί τα προβλήματα στον θηλασμό. Η παρουσίαση ήταν γεμάτη από χιουμοριστικά σκίτσα που δείχνουν μια ξεκάθαρη και ρεαλιστική εικόνα των προσδοκιών και κοινωνικών δυναμικών γύρω από τη φροντίδα του νεογέννητου και των γονιών του.

Στην Αγγλία διεξήχθη έρευνα για τις β.μ. το 2012, όπου συμμετείχαν 1.106 γυναίκες που δέχτηκαν τη φροντίδα 105 βοηθών μητρότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά αυξημένο ποσοστό θηλασμού στις γυναίκες που είχαν δίπλα τους β.μ.

Τέλος ανακοίνωσε το συνέδριο των βοηθών μητρότητας Αγγλίας (Doula UK) με τίτλο «Ενσυναίσθηση στον τοκετό», στη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Βοηθού Μητρότητας, τον Μάρτιο 2014 στο Μπέρμινγκχαμ. Η συμμετοχή για μέλη του EDN είναι δωρεάν.

Η στήριξη της βοηθού μητρότητας προς τη μητέρα, τον πατέρα και το μωρό

Η Ολλανδέζα εκπρόσωπος Μάλουα τε Λιντέλο (Malua te Lintelo) έκανε μια απολαυστική παρουσίαση του ρόλου της β.μ. στην υποστήριξη ολόκληρης της οικογένειας. Με τη βοήθεια πρωτότυπων γραφιστικών και χρωματιστών εικόνων στην παρουσίασή της έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της γέννας που πέρασε από έναν κύκλο γυναικών που υποστήριζαν τη γυναίκα που γεννούσε, και όπου ο πατέρας ήταν αποκλεισμένος, στο μοντέλο της ιατρικής υποστήριξης, όπου ο πατέρας μπήκε πιο ενεργά στον τοκετό αλλά εγκαταλήφθηκε ο κύκλος υποστήριξης των γυναικών και η συναισθηματική υποστήριξη ήταν πια από ελάχιστη μέχρι εντελώς απούσα.  

Ο ρόλος της β.μ. ήρθε ακριβώς για να καλύψει αυτό το κενό και να προσφέρει υποστήριξη στη μητέρα, τον πατέρα και το μωρό. Η παρουσίαση συμπεριλάμβανε ένα μικρό αυτοσχεδιαστικό θεατρικό σκετσάκι με μια γυναίκα που γεννούσε, το μωρό της, τον άντρα της και τον γιατρό, σε έναν τοκετό όπου δεν υπήρχε καμία επαφή με το μωρό και τελικά κατέληξε σε καισαρική. Τέθηκαν σημαντικές ερωτήσεις που μπορούν να κάνουν οι β.μ. στις πελάτισσές τους όπως «Πότε γίνεται πατέρας ο πατέρας;» «Πότε αρχίζει να αισθάνεται το μωρό;» «Επηρεάζεται το μωρό από τη στάση των γονιών του προς εκείνο στη διάρκεια του τοκετού;»    

Ζώντας με τη σελήνη

Η Πορτογαλέζα β.μ. Ινές Ντουάρτε (Ines Duarte) ξεκίνησε την παρουσίασή της με έναν καθοδηγούμενο οραματισμό σε ένα ταξίδι μέσα στη μήτρα και μετά μοιράστηκε τη γνώση και εμπειρία της με τον γυναικείο κύκλο (είτε έχουμε έμμηνο κύκλο είτε όχι) σε σχέση με τη σελήνη. Συζήτησε τις οχτώ φάσεις της σελήνης και τις επιρροές τους στις γυναίκες, έδειξε πώς να δημιουργήσουμε χάρτη σελήνης για την καθημερινότητά μας, πώς να εντάξουμε και να ερμηνεύσουμε τις επιρροές της σελήνης στην καθημερινή μας ζωή. Τελειώσαμε με έναν κυκλικό παραδοσιακό χορό από τη Γαλλία.

Η λεκάνη

Η Ισραηλινή βοηθός μητρότητας Ζοχάρ Ρεν Κάρνι (Zohar Ren Karni) μας έδωσε μια γεύση από τη δουλειά της με τη λεκάνη σε ένα βιωματικό δίωρο όπου χρησιμοποίησε αφήγηση, δουλειά με το σώμα, κίνηση, οραματισμό, πληροφόρηση κ.ά.

Γιόγκα, χορός και τελετουργικά

Πριν την έναρξη των παρουσιάσεων κάθε πρωί είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε ένα μάθημα Αστάνγκα γιόγκα και ένα μάθημα χορού σε ένα πανέμορφο στούντιο περιτριγυρισμένο από φύση. Μετά τις απογευματινές παρουσιάσεις μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια τελετή με ινδιάνικες ρίζες (Τεμασκάλ -Temazkal) και έναν κύκλο γυναικών.

Βοηθοί μητρότητας – πόση εκπαίδευση χρειάζονται;

Η Ελβετίδα εκπρόσωπος Ρέγκουλα Μπρούνερ (Regula Brunner) συντόνισε μια συνάντηση ειδικά για εκπαιδεύτριες βοηθών μητρότητας, θέτοντας ερωτήματα για την αναγκαιότητα, τη διάρκεια και τις διαφορετικές προσεγγίσεις εκπαίδευσης βοηθών μητρότητας. Επίσης συζητήσαμε όρους κατάλληλους – Εκπαίδευση; Προετοιμασία; Πληροφόρηση; Σεμινάριο; Υπήρξε μεγάλη ποικιλία εμπειρίας και ιδεών πάνω στα παραπάνω ερωτήματα. Καταλήξαμε πως πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει μία συγκεκριμένη σωστή απάντηση και τα μέλη του EDN συμφώνησαν να μείνουν ανοιχτές στις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Όσον αφορά τη θέση του δικτύου EDN ως φορέα/οργανισμού έγκρισης εκπαιδεύσεων β.μ., αποφασίστηκε πως αυτό που προσφέρει το EDNείναι μια «πλατφόρμα» για δικτύωση και σύνδεση και όχι έλεγχο και παρακολούθηση των διαφορετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων β.μ. Για β.μ. που μετακομίζουν από χώρα σε χώρα, το EDNμπορεί να προσφέρει επαφές στις χώρες που ενδιαφέρουν την εκάστοτε β.μ. ώστε να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο που μπορεί η συγκεκριμένη β.μ. να ενταχθεί στο σύστημα τοκετών της χώρας όπου μετακομίζει. Ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ οργανισμών β.μ. της Ελβετίας με τη Γερμανία, της Ελβετίας με τη Γαλλία και ετοιμάζεται συνεργασία μεταξύ Ελβετίας με τη Β. Ιταλία. Εξετάζονται διαφορετικές επιλογές (π.χ. ο αγγλικός οργανισμός Doula UK προσφέρει ένα μονοήμερο σεμινάριο ένταξης για πιστοποιημένες β.μ. που θέλουν να εργαστούν στην Αγγλία).

Δραστηριότητες του EDN 2014-2015

Την τελευταία μέρα κάναμε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων του EDN μέσα στον τελευταίο χρόνο και κάναμε σχέδια για το μέλλον. Είδαμε τα κράτη-μέλη του EDNσε έναν Ευρωπαϊκό χάρτη, παρατηρώντας πως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δυσκολεύονται να συμμετέχουν στις συναντήσεις, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Συζητήσαμε την πιθανότητα να συνδεόμαστε μέσω skype στη διάρκεια του συνεδρίου με όσες εκπροσώπους δεν μπορούν να συμμετάσχουν και όλες οι εκπρόσωποι αναλάβαμε να επικοινωνήσουμε με επαφές μας με β.μ. στις χώρες αυτές για να μάθουμε τις ανάγκες τους και πιθανούς τρόπους να ενθαρρύνουμε ενεργή συμμετοχή, είτε προσωπική είτε από μακριά.

Αυτή τη στιγμή τα μέλη του δικτύου EDN αποτελούν 30 οργανισμοί βοηθών μητρότητας και εκπαιδευτικά προγράμματα από 19 χώρες, και νέα μέλη προστίθενται κάθε χρόνο. Εφόσον η συμμετοχή επιτρέπεται μόνο σε οργανισμούς βοηθών μητρότητας, γεννήθηκε η ιδέα των «Φίλων του EDN», όπου θα είναι δυνατή η συμμετοχή και σε μεμονωμένα άτομα ή κλινικές, νοσοκομεία, και άλλους επαγγελματίες του χώρου που υποστηρίζουν τις βοηθούς μητρότητας, ώστε να προσφέρουν τις ιδέες τους, τα δίκτυά τους και τη στήριξή τους. Τα ονόματα των «Φίλων του END» θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δικτύου.

Αποχαιρετήσαμε τη Ρέγκουλα Μπρούνερ, συν-ιδρύτρια του END και ενεργό μέλος των κεντρικών γραφείων του δικτύου, και η Σαμπίνε Λανφράνκι (Sabine Lanfranchi), συν-ιδρύτρια του δικτύου, παρουσίασε τα νέα μέλη των κεντρικών γραφείων: τη Λίσα Σάικς (LisaSykes), Αγγλίδα β.μ. που πρόσφατα μετακόμισε στην Ελβετία, με εμπειρία στην τεχνολογία, που θα βοηθάει με την ιστοσελίδα, την ομάδα του FB, με τα αγγλικά και με δικτύωση. Την Άβιτααλ Ζίνγκ-Μπόλαγκ (Awital Zingg-Bolag), Ελβετίδα β.μ. που εργάζεται στη Φιλανδία, και θα βοηθάει με τα οικονομικά. Την Άνα Πάβετς (Ana Pavec), Σλοβενή β.μ. που είναι υπεύθυνη για το ηλεκτρονικό περιοδικό του δικτύου. Και τη Φλορένσια Σάμπιο (Florencia Sabio) που φροντίζει τις συνδρομές.

Προσοχή

Ο σκοπός αυτής της σελίδας είναι απλά πληροφόρηση.

Δεν προσφέρει ιατρικές ή άλλες συμβουλές, απλά ιδέες και γνώση για την φυσική προετοιμασία, φυσική γέννα και φροντίδα μετά τη γέννα ή όπου αλλού χρειάζεστε βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Quantcast
Accept
Decline